uniled-logo-loader

COVID-19

Pandemija je stvorila nagli porast potrage za dezinfekcionim sredstvima, ali rasvjeta za opće ljudsko zdravlje i dalje je bila fokus komercijalnih preduzeća i istraživača LED rasvete.

1. Osram, poput Signify, pojačava proizvodnju konvencionalne UV-C lampe u borbi protiv Covida

Osram ( Signify) druga najveća svetska kompanija za rasvetu povećava proizvodnju konvencionalnih UV-C na bazi žive-pare (254 nm), izvori za koje se pokazalo da su efikasni u deaktiviranju korona virusa koji uzrokuje COVID-19.

Univerzitetski Nacionalna laboratorija za infektivne bolesti (NEIDL), univerziteta u Bostonu, izložili su materijale koji sadrže virus SARS-CoV-2 UV-C cevnoj lampi kompanije Signify i otkrili da doza od 5 mJ/cm2 smanjuje količinu virusa koji se može detektovati za 99% u 6 sekunde.

LRC (Centra za istraživanje rasvete) proučava upotrebu UV-A LED rasvjete za dezinfekciju bolničke sobe Područje talasnih dužina koje se najčešće prijavljuju za UVGI bilo je područje UV-C, koje pokriva 100 do 280 nm, pri čemu su naučnici primijetili da najefikasnije talasne dužine za skoro trenutnu dezinfekciju padaju između 254-260 nm.

Signify je za studiju osigurao svoje lampe sa živinom parom i planirao je da svoju tehnologiju učini dostupnom drugim proizvođačima rasvete.

2. Naučnici iz Centra za istraživanje rasvete (LRC) sa Politehničkog instituta Rensselaer izvestili o nalazima sa ispitivanja sa UV-A LED svetiljkama kompanije GE Current (General electric).

Dizajniran da testira efikasnost protiv potencijalnih bolničkih infekcija (HAI), LRC je utvrdio da bi izlaganje u rasponu od 350 do 380 nm bilo sigurno za ljude prisutne tokom perioda potrebnog za ubijanje ciljnih patogena, ali UV zračenje je oštetilo površine i tkanine u sobama.

Autor: Milos Jancic

Kategorija: Novosti iz LED sveta