uniled-logo-loader

Dezinfekcija vode UV svetlom

UV svjetlo primjenjuje se u svim objektima gdje je potrebna dezinfekcija i zaštita vode od virusa i bakterija.

UV zraci trajno i učinkovito uništavaju razne mikroorganizme, bez štetnih hemijskih spojeva, a UV sastavi se lako instališu u vodovodne instalacije, uz manje prilagodjenje.

Glavna prednost UV sastava za dezinfekciju je što voda ostaje nepromenjenog ukusa, boje i mirisa.

UV zraci deo su prirodne sunčeve svetlosti, ali ljudsko oko ih ne može videti.

Ultraljubičasto zračenje – UV je elektromagnetno zračenje kod kojeg je talasna dužina kraća od talasne dužine vidljivog svetla, ali duža od X-zraka.

Ultraljubičasto zračenje se obično deli na:

  • UVA (400–315 nm), dugotalasno zračenje,
  • UVB (315– 280 nm), srednjetalasno zračenje,
  • UVC ( 280–200 nm), kratkotalasno (biocidno) zračenje i
  • VUV (200–100 nm), vakuumsko zračenje.

Najučinkovitija talasna dužina za dezinfekciju je 254 nm i ona čini najveći deo isijavanja UV lampe za dezinfekciju vode.

Zračenje pri toj talasnoj dužini probija opnu stanice mikroba i apsorbuje se u ćeliji, odnosno molekulama DNA i RNA te razorno deluje na strukturu molekula, sprečavajući dalju replikaciju stanice bakterije ili virusa.

Maksimalni učinak UVC zraka za dezinfekciju se postiže na 253,7 nm, a saglasno time i maksimalno uništenje DNA.

Ukratko, što više UVC zračenja DNA apsorbuje, to je veće oštećenje – stepen dezinfekcije vode raste.

Prednosti UV dezinfekcije:

  • UV zraci učinkovito i trajno uništavaju opasne mikroorganizme (bakterije, viruse…),
  • Nema štetnih hemijskih spojeva i nusprodukata,
  • UV sistemi se uz manje prilagodjenje lako instaliraju u vodovodne i bazenske instalacije,
  • UV svjetiljka se lako zamenjuje,
  • UV zrake ne utiču na ukus i miris vode.

Pre dezinfekcije vode potrebno je regulisati i pH vrednost vode koje je optimalna u granicama od 7,0 do 7,6.

Ako je voda pre kisela ili pre bazna, sredstva za dezinfekciju neće pravilno delovati, a mogu se oštetiti i djelovi bazena i nadražiti koža i oči kupača.

PH vrijednost mora se redovno kontrolisati a može se poremetiti zbog prljavštine iz okoline ili sa kože kupača, kišnice ili, jer je voda jako tvrda.