uniled-logo-loader

Rasveta bazirana na LED tehnologiji ima ogromne prednosti u odnosu na sve ranije vrste rasvetnih tela (živina, natrijumska, halogena, fluo…) ali su često prenaglašene njene pozitivne osobine.Trgovački lobi je prihvatio a laički pristup LED sijalicama je pevladao u opisu njihovih prednosti, pri tome olako prelazeći preko osnovnih tehničkih parametara. Navešćemo samo neke od njih:

  • Životni vek, 20 000, 50 000, 100 000 …. sati

Proizvodjači Led čipova, definišu životni vek kao osobinu rasvetnog tela da intezitet svetlosti koju emitiju opadne na 30% od početnog (inicijalnog) inteziteta. Svedoci smo da to najčešće nije slučaj pogotovu kod nebrendiranih kineskih proizvodjača. Razlog tome je ubacivanje od strane proizvodjača fosfornog praha u Led čipove, što ima za posledicu veoma intezivno svetlo kod novog proizvoda ali posle kratkog vremena do znatno slabijeg svetla ili njegovog otkazivanja. Podatak koji ćete retko naći kod opisa osobine inteziteta rasvetnog tela a koji je jedino merodavan, je koliko svetlosni fluks opadna posle 2 000 sati rada. Kod brendiranih proizvodjača , (Osram, Philips, Luxeon, Seul Semimiconductor, Samsung, Edison,…) to iznosi 3-5%, a kod NONAME proizvodjača to može biti i 90%.

  • Energetska efikasnost, 50%, 80%….manja potrošnja

U odnosu na šta…? Obično se navodi da je to u odnosu na sijalice za užarenim vlaknom. One su već poodavno izbačene iz upotrebe, a dovoljno je da se zapitate kada vam neko “podmeće“ tako celobrojne, okrugle cifre, koliko to ima veze sa preciznim tehničkim brojevima koji se baš retko završavaju tako celim brojevima. Ovo je čisto marketinki zloupotrebljen podatak koji skoro ništa ne znači…

  • Snaga sijalice 5W, 9W, 13W… a svetli kao sijalica od 50W, 75W, 120W…

Još jedan podatak koji treba da vas ubedi koliko uštedite na el. potrošnji. Više verujte koliko lumena po vatu ima dotična sijalica. To je usko povezano sa svetlosnim iskorišćenjem u odnosu na uloženu el. snagu. Na početku masovne proizvodnje Led sijalica to je bilo 2-5 lum/w, danas je uobičajeno 50-80lm/w, a kod najnovijih je oko 120lm/w. I kod ovog podatka postoji problem…papir trpi sve!

  • Led sijalice se ne greju…

Zapravo najveći problem Led rasvete je grejanje…! Zašto…? Proizvodjačima nije problem sijalice u Led tehnologiji velike snage ali tehnološki ogroman problem je, da grejanje na samom Led čipu dovoljno brzo odvedu u okolni prostor inače to grejanje će uništiti i sam čip. Zato su prinudjeni da kod većih snaga koriste velike hladnjake što poskupljuje proizvod i remeti njegove prednosti. Ogranoičenje u prostoru navodi da je jedino rešenje povećanje efikasnosti Led sijalice-više svetlosti u odnosu na uloženu energiju.